De glans en pracht van Portugal

Helden der zee, nobel volk
Dappere en onsterfelijke natie
Verheft thans wederom
De glans en pracht van Portugal!

Zo luidt de aanhef van het Portugese volkslied, waaraan António Lobo Antunes de titel heeft ontleend van deze roman die blinkt en schittert door zijn stijl en diepgang. Lobo Antunes beschrijft de lotgevallen van Vasco da Gama’s nazaten in de overzeese gebieden, een kleine vijf eeuwen na de glansrijke ontdekkingsreizen. Van glans en pracht is allang geen sprake meer, het is veeleer doffe ellende die genadeloos wordt blootgelegd aan de hand van een kleine familiekroniek. Vier leden van een familie van plantagehouders in Angola komen in een polyfoon gezang aan het woord : Isilda en haar drie kinderen Carlos, Rui en Clarisse.

De kinderen vertellen over hun leven in Lissabon en geven hun eigen kijk op hun jeugd in Angola, steeds afgewisseld door het relaas van de moeder. Allevier leven ze opgesloten in een wereld van waanvoorstellingen, illusies, leugens en zelfbedrog, waarin menselijk contact onmogelijk is.

De glans en pracht van Portugal vormt het tweede deel van een driedelige cyclus over macht, waarvan de delen ook los van elkaar gelezen kunnen worden.