Licht op Lissabon

Dwalen door het veelkleurige labyrint van Lissabon met Pessoavertaler Harrie Lemmens en fotografe Ana Carvalho.

De andere kant van de zee

De andere kant van de zee van António Lobo Antunes is een caleidoscopische roman over herinneren en over het menselijk tekort, van een van de belangrijkste Portugese auteurs.

Menig Een

Salomé eist het hoofd op van Johannes de Doper, de duim van Abdelkader Benali bladert zich een weg door het Boek der rusteloosheid, Pessoa schept zijn eigen Faust, Yves van Kempen brengt de dichter in contact met José Saramago en Ana Carvalho maakte foto’s voor het kleurkatern.

De ontraadselaar

Fernando Pessoa was niet alleen de grootste dichter van Portugal, hij schreef ook korte verhalen, essays, toneelstukken en pamfletten, richtte kranten en tijdschriften op en ‘verdeed’ zijn tijd met het maken van plannen in cafés.

Scherven

De Portugese dichteres Maria do Rosário Pedreira (Lissabon 1959) schrijft over liefde – romantisch maar tegelijkertijd reflecterend aards – en over het gevoel dat rest na afloop door vertrek of dood.

Zuca-Magazine: Braziliënummer

Na een introductienummer, een Saramago-special en een poëzienummer staat deze vierde papieren editie van Zuca-Magazine, digitaal tijdschrift voor de verspreiding van Portugeestalige literatuur in Nederland en Vlaanderen, in het teken van Brazilië en de kunst van het vertalen.

De hyena, niet de hond

Zuca Sardan is een tovenaar die met zijn woorden en tekeningen vanuit het niets een nieuwe wereld schept.

Ambtenaar Belmiro

Ambtenaar Belmiro geldt als een van de belangrijkste Braziliaanse romans die tot stand zijn gekomen in de turbulente jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw.

Een spoor van mezelf

Het Portugese woord pessoa komt van het Latijnse persona, dat zowel "mens' als "masker' betekent.

Het uurwerk van de ziel

Fernando Pessoa's Boek der rusteloosheid is misschien wel het bekendste onvoltooide boek uit de wereldliteratuur.