Een natte hel − brieven en preken van een Portugese jezuïet

In Een natte hel zijn brieven en preken verzameld van Padre António Veira (1608-1697), de Portugese jezuïet die Hollanders haatte. Fernando Pessoa noemde hem de keizer van de Portugese taal, zijn biograaf, Lúcio de Azevedo, de Hercules van het woord.

Behalve priester was hij diplomaat, filosoof, theoloog, ziener en historicus. Adviseur van de koning van Portugal. Gerenommeerd prediker en gewild biechtvader. Verdediger van de joden, bestrijder van de inquisitie, lansbreker voor de indianen. En vooral barok schrijver, betoogkunstenaar en goochelaar met woorden.

António Vieira wordt geboren in Lissabon, maar verhuist op jonge leeftijd naar Salvador Bahia, de hoofdstad van het toenmalige Braziliaanse gewest. Daar maakt hij als jonge novice de bezetting door de Hollanders mee. In zijn jaarverslag van 1624 en 1625 schrijft hij hier uitvoerig over. In latere preken zal hij fel uithalen naar de Hollandse ketters die het door Portugal gecultiveerde Brazilië willen veroveren.

Een natte hel brengt voor het eerst integrale vertalingen van beroemde teksten als de Carta Ânua, de Preek voor het welslagen van de Portugese wapenen tegen die van Holland en het Papel forte. Onmisbaar voor literatuurliefhebbers, minnaars van de retorica en voor wie geïnteresseerd is in (koloniale) geschiedenis.