Maria Brás Ferreira

Maria Bras Ferreira (1998) is een van de rijzende sterren van de hedendaagse poëziescene in Lissabon. Zij volgde een opleiding Portugese Studies aan Faculteit Sociale enMenswetenschappen van de Nova Universiteit in Lissabon, waar ze momenteel ook haar masteropleiding voltooit met een scriptie over dePortugese auteur Nuno Braganqa(1929-1985).

Ze is een van de oprichters en redacteurs van het literaire tijdschrift Lote, waarin ook gedichten en essays van haar hand verschijnen. Ze publiceerde poëzie en essays in verschillende andere Portugese en buitenlandse tijdschriften en anthologieën.Mariapubliceerde twee dichtbundels, Hidrogénio (2020) bij Flan de Taleditions en Rasura(2021) bij Fresca editions.

De poëzie van Maria Brås Ferreira is doordrongen van een scherp besef van het in de wereld zijn. Als een soort van antipode van dit mondiale perspectief is ook het lichamelijke een belangrijk thema in haar werk. Eenderde belangrijk thema in de poëzie van Ferreira is het landschap als plaats waar de dialoog tussen beide vorige thema’s plaatsvindt. Dat thema zorgt voor een zeker picturale gelaagdheid in haar werk, een impressionisme in woord en beeld.