SCHELTEMA

Over Brazilië, God, Clarice en muziek, 25 augustus 2016 in boekhandel Scheltema: http://www.scheltema.nl/nl/evenementen/lezingen-interviews/braziliaanse-avond-met-harrie-lemmens-en-tadeu-duarte/

Op donderdag 25 augustus om 17:00 uur presenteert Stichting Guarany een prachtig programma rondom de Braziliaanse cultuur. Een avond vol muziek van pianist Tadeu Duarte, literatuur met Harrie Lemmens en lekkernijen. Bent u erbij? Stuur een mailtje naar roos@scheltema.nl en dan gaan we graag samen op reis door de onontdekte regionen van de Braziliaanse cultuur.

 

Over Stichting Guarany:

De Stichting Guarany is in 2015 opgericht in Amsterdam en vernoemd naar de gelijknamige opera uit 1870 van de Braziliaanse componist Carlos Gomes. De stichting stelt zich ten doel de belangstelling bij het publiek in Nederland voor muziek, beeldende kunst, dans en andere uitingen van Braziliaanse cultuur te bevorderen. Exposities, literaire avonden, voorstellingen en presentaties op het terrein van kunst en cultuur staan op het programma. De Stichting Guarany werkt zonder winstoogmerk. Kijk hier voor meer informatie.

Over Harrie Lemmens:

Harrie Lemmens (1953) vertaalde proza en poëzie uit het Duits, Engels, Spaans en vooral Portugees, o.a. van Fernando Pessoa, José Saramago, António Lobo Antunes, Mia Couto, Eça de Queiroz, António Vieira, Cormac McCarthy, Christoph Hein, Dulce Maria Cardoso en de Brazilianen José J. Veiga, João Ubaldo Ribeiro, Machado de Assis en Clarice Lispector. In 2006 kreeg hij de vertaalprijs van het Nederlandse Fonds voor de Letteren. In april 2014 verscheen zijn eigen boek over Brazilië, God is een Braziliaan, in november 2015 in Brazilië uitgekomen als Deus é brasileiro. Verder schreef hij essays, recensies, columns en nawoorden. Een boek over Lissabon is in voorbereiding. Harrie Lemmens is getrouwd met de fotografe Ana Carvalho, die tekent voor het nieuwe omslag van het Boek der rusteloosheid, en woont in Almere, na eerder te hebben gewoond in Nijmegen, Oost-Berlijn, Lissabon en Brussel.

Over Tadeu Duarte:

Tadeu Duarte is geboren in Belo Horizonte – Minas Gerais (BR). Daar studeerde hij piano bij Maria Clara Leme. In 1985 sloot hij zijn studie muziek af bij Magdala Costa met het bachelor diploma piano van de Escola da Musica van de Federale Universiteit van Minas Gerais.

Hij studeerde van 1986 – 1991 aan het Conservatorium van Maastricht (NL) bij Frederic Meinders en behaalde de diploma’s Muziekleraar (1988), Solist (1989) en Kamermuziek (1991). In 2001 bracht hij een solo-cd met de titel “Ontem” (“Gisteren”) uit met werk van Villa-Lobos, Fernandez en van Mignoni. Een promotietournee van 21 recitals in Brazilië, Europa en de Verenigde Staten volgde. In 2005 nam hij de cd “Hoje” (“Vandaag”) op met werk van Ronaldo Miranda, Almeida Prado, Raul do Valle, Edino Krieger, Mario Ficarelli, Gilberto Mendes, Oiliam Lana en Daminano Gozzella Met de sopraan Charlotte van der Putten lanceerde hij een cd in 2009. Tadeu Duarte woont in Amsterdam.